schoonmaken

Vieze ondergronden zijn een feestje voor bacteriën en virussen. Daarom is het altijd – en zeker nu met Corona – belangrijk om je huis goed schoon te maken. Maar hoe maak je goed schoon in tijden als deze? 

Zolang er nog geen vaccin is tegen Corona blijft het belangrijk dat we extra op onze hygiëne letten. Dit betekent dat we vaak en goed onze handen moeten wassen, maar ook extra moeten letten op de hygiëne in huis. Zeker nu uit onderzoek van The New England of Medicine is gebleken dat het virus 72 uur kan overleven op kunststof en 48 uur op RVS. Een recenter onderzoek van Elsevier heeft zelfs bewezen dat het Coronavirus tot 9 dagen overleeft op plastic, metaal en glas.

Hoe goed je ook op je eigen hygiëne let, uiteindelijk weet je nooit zeker of jij of een gezinslid buiten iemand is gepasseerd die het virus meedraagt. In deze blog delen we tips hoe je zorgt voor je eigen hygiëne en die van je huis!

Was je handen goed en vaak

Alleen met een goede hygiëne geef je het Coronavirus minder kans om zich te verspreiden. Dit begint bij het vaker én goed wassen van je handen. Was je je handen niet of niet goed genoeg? Dan is er grote kans dat er bacteriën en virussen aan je handen zijn blijven plakken waarmee je andere plekken in huis bevuilt. Volgens het RIVM is dit ook dé manier waarop de meeste virussen worden verspreid.

Was daarom je handen (en polsen) altijd grondig met water en zeep en gebruik papieren zakdoekjes om je handen te drogen. In een handdoek zitten vaak veel bacteriën waarmee je het wassen van je handen zomaar weer tenietdoet.

Wat nu als ik geen wastafel in de WC heb?

Bij WC’s waar er geen wastafel in het toilethokje te vinden is, is dit een lastiger verhaal. Was na het gebruik van de WC direct je handen in de keuken. Maak vervolgens met een wegwerp desinfectiedoekje de kraan die je hebt aangeraakt schoon én loop ook nog even terug naar de WC om met een ander doekje de deurklink schoon te poetsen.

Zo reken je af met het Corona virus

Het Coronavirus is een agressief virus dat zich niet zomaar laat wegjagen. Toch blijken er schoonmaakmiddelen te zijn die de verspreiding van dit virus tegengaan. Uit het onderzoek van Elsevier Wetenschappelijke editie blijkt ook dat schoonmaakmiddelen die meer dan 0,5% waterstofperoxide bevatten, het Coronavirus doden. Ga je schoonmaken? Kijk dan goed op de verpakking bij het percentage aan waterstofperoxide of het middel geschikt is om het Coronavirus te doden. De desinfectieproducten van Blue Wonder bevatten 1% waterstofperoxide en zijn daarmee de enige werkzame schoonmaakmiddelen die je gewoon in de plaatselijke supermarkt kan kopen.

Schoonmaakmiddelen met minimaal 0,5% waterstofperoxide doden het Corona virus.

8 objecten in huis die je extra schoon moet maken

Het juiste middel is één ding, het regelmatig schoonmaken van de juiste oppervlaktes is  ook belangrijk. In deze tijd is het belangrijk dat je objecten die je vaak aanraakt ook vaker reinigt. In huis zijn er veel van die typische plekken die onbedoeld veel bacteriën dragen, zoals:

 1. Deurklinken, kranen & lichtschakelaars
  Deze worden het meest aangeraakt in huis. In de WC draai je met vieze handen de kraan open om ze te wassen. Vervolgens draai je met je schone handen de nu vieze kraan dicht en zitten je handen weer onder de bacteriën. Net als de deurklink die je aanraakt als je de wc wilt verlaten. Het klinkt misschien overdreven, maar dit is feitelijk wel wat er gebeurt. Natuurlijk moet je alles doen met gezond verstand, maar zeker in deze tijd is het slim om je hier iets meer bewust van de zijn. Vergeet ook niet de ruimte om de deurklink heen te poetsen: deuren worden namelijk vaak ook onder of boven de deurklink vastgepakt.

  Hoe maak je het schoon? Spray het oppervlak ruim in met Blue Wonder Desinfectie spray en laat 5 minuten inwerken. Zorg ervoor dat het schoon te maken oppervlak de hele 5 minuten vochtig blijft. Maak daarna droog met een schone doek.

 2. WC bril en de doorspoelknop
  Net als de kraan in de WC, is de WC zelf natuurlijk ook een bron van bacteriën en virussen. Denk er dus aan deze regelmatig te reinigen door in te sprayen en 5 minuten in te laten werken. Blue Wonder heeft ook handige wegwerp desinfectie reiniger doekjes speciaal voor de WC. Deze doekjes bevatten net als de desinfectiespray en -doekjes 1% waterstofperoxide.
 3. Het aanrecht en de keukentafel
  Je snijdt er regelmatig vlees en groentes en je zet er na het boodschappen doen met een plof je boodschappentas neer. Om maar even te vergeten dat diezelfde boodschappentas net nog op de supermarktvloer stond en daarna in je auto heeft gestaan. Je aanrecht en tafel krijgen veel meer te verduren dan je denkt. Reinig daarom het aanrecht en keukentafel regelmatig door eerst af te stoffen en daarna met de Blue Wonder spray te desinfecteren. Vergeet ook niet iedere dag een schone vaatdoek te gebruiken.
 4. Afstandsbediening
  De afstandsbediening is zo’n typisch item dat lekker veel stof kan vangen. Maar niet alleen dat: ook hier zijn veel bacteriën te vinden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de afstandsbediening in hotels een van de grootste bronnen van infecties is. Regelmatig schoonmaken met een desinfecterende spray dus! Let op dat je niet direct op de afstandsbediening sprayt, daar kan die niet tegen. Spuit het desinfecterende middel eerst op een schone doek.
 5. Deurbel
  Ook al krijgen we in deze periode maar weinig visite, als je een enthousiaste online shopper bent zullen er aardig wat pakketbezorger je deurbel hebben aangeraakt. Ook belangrijk om daar regelmatig een desinfectiespray of -doekje overheen te doen.
 6. Mobiele telefoon
  Helemaal als je iemand bent die ook zijn mobiele telefoon meeneemt naar de WC. Om ‘m vervolgens weer lekker op het aanrecht te leggen. Elke dag even een desinfectiedoekje over de voor- en achterkant van je telefoon en het risico op verspreiding van onbedoelde bacteriën is al een stuk minder.
 7. Toetsenbord en muis
  Het toetsenbord bevat gemiddeld 400 keer meer bacteriën dan een WC bril. Moet je nagaan hoeveel dit wel niet zal zijn nu velen van ons al weken thuiswerken. Wil je voorkomen dat je toetsenbord een bron van bacteriën is? Eet dan niet achter je computer, was altijd je handen na een toiletbezoek en sluit elke werkdag af door een desinfecterend doekje over je toetsenbord heen te halen.
 8. Trapleuningen
  Je zou het bijna vergeten, maar de trapleuning is ook iets dat het hele huishouden meerdere keren per dag aanraakt. Ben je aan het schoonmaken? Denk er voortaan aan om ook even de trapleuning mee te nemen.

Was op 60 graden om bacteriën en virussen te doden

In lakens, vaatdoeken, handdoeken en washandjes zitten veel bacteriën en virussen. Belangrijk is om deze regelmatig te wassen op 60 graden. Alleen zo dood je de bacteriën en virussen. Was vaatdoeken en handdoeken na één keer gebruik en je beddengoed elke week. Zeker als er iemand in je huishouden ziekteverschijnselen heeft vertoond, is het verstandig om direct hierna beddengoed te wassen op de heetste stand.