genieten van de zon

Er is niets lekkerder dan op een mooie dag relaxen in de zon, vind je niet? Het is wel belangrijk om je huid goed te beschermen tegen die zon. 7 tips om veilig te genieten van de zon.

Hoewel de zon goed is voor een rustigere huid en lagere bloeddruk, weet je vast al dat het niet verstandig is om de hele dag in de zon te liggen bakken. Ook is het je vast niet onbekend dat het belangrijk is om regelmatig te smeren. Maar smeer je je ook in voordat je op de fiets naar werk gaat? Of even een kwartiertje in de tuin gaat zitten? Waarschijnlijk niet. Terwijl dit juist zo belangrijk is. De straling die de zon afgeeft is er namelijk altijd, ook als het bewolkt is. Iedere dag wordt de huid blootgesteld aan UVA- en UVB straling. UVA-stralen drogen je huid uit en verouderen de huid ook. Door UVB-stralen word je huid rood en kan deze verbranden. Misschien denk je nu ‘Ach een beetje verbranden is niet zo erg, morgen is het toch bruin…’ Een verbrande huid is schadelijker dan je denkt. Onder het mom van beter voorkomen dan genezen, zetten we op een rijtje hoe je jouw huid optimaal beschermt tegen de zon. Zodat je voortaan veilig kunt genieten van de zon!

7 tips voor: huid beschermen tegen de zon

 1. Smeren, smeren, smeren
  De eerste tip is misschien wel meteen de belangrijkste: ook als je niet ligt te zonnebaden is smeren belangrijk. Zelfs wanneer je buiten een rondje loopt of even een kwartiertje buiten zit, is het belangrijk dat je gezicht, hals en nek beschermt zijn. Smeer ze zodra het wat warmer wordt iedere ochtend in met een goede zonnebrandcrème en houdt dit bij. Smeer zeker in de zomer iedere 2 uur opnieuw. Hiermee bescherm je je gezicht niet alleen tegen verbranden, ook ga je huidveroudering tegen. Kies altijd voor een zonnebrand met factor 30.
 2. Vergeet de kwetsbare plekjes niet
  Hoe vaak heb je niet dat je je braaf hebt ingesmeerd en toch nog aan het einde van de dag verbrande plekjes ontdekt? Geef wat extra aandacht aan de huid net onder je wenkbrauwen, je oren, neus, voeten en tenen en smeer ze meerdere keren per dag in. Zo voorkom je dat je ’s avonds op de blaren moet zitten.
 3. Schaf een lippenbalsem aan
  Ook je lippen hebben een dunne huid die vraagt om extra bescherming. Met een lippenbalsem met beschermende factor blijven je lippen gehydrateerd en voorkom je dat ze verbranden.
 4. Gebruik een dagcrème met SPF filter
  Dagelijks komt onze huid via daglicht in contact met UVB- en UVA-straling. Deze straling is eigenlijk altijd aanwezig, ook op bewolkte dagen. Ook gaat de straling gewoon door ramen heen. Daarom is het belangrijk om je niet alleen in de zomer, maar ook in de winter te beschermen tegen deze straling. Een SPF dagcrème beschermt je huid tegen UVB-straling, maar niet altijd tegen UVA-straling. Kies voor een dagcrème met SPF waar meerdere van de volgende ingrediënten in zitten: Zinkoxide, Avobenzone (butyl methoxydibenzoylmethane), Titanium dioxide, Mexoryl SX, Tinosorb, Ecamsule. Alleen dan beschermt het je ook tegen UVA-straling.Ook niet onbelangrijk: een goede dagcrème met een SPF beschermt ook tegen couperose, pigmentvlekken en huidveroudering. Bekijk hier alle gezichtscrèmes met SPF van het Cosmeticahuis: de webshop voor kwalitatieve huidverzorging.De effectiviteit van de crème met beschermingsfactor kan sterk afnemen als je hier nog andere crèmes overheen smeert. Gebruik daarom je dagcrème met SPF altijd als laatste. Er bestaan gelukkig ook foundations met SPF, deze kun je dus gerust na de dagcrème aanbrengen.
 5. Vermijd de zon op het heetst van de dag
  Hoe verleidelijk het ook is om de hele dag te zonnen, doe je er goed aan om tussen twaalf en drie uur ‘s middags uit de zon te gaan.
 6. Neem beschermende kleding en accessoires mee
  Niets pijnlijker dan een verbrande hoofdhuid, neem daarom altijd een hoed of sjaal mee die je om kan wikkelen wanneer de zon te fel is. Een mooie grote zonnebril helpt om de huid rondom je ogen te beschermen. Al heb je die natuurlijk ook goed ingesmeerd.
 7. Vermijd alcohol (of drink in ieder geval niet te veel)
  Alcohol zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden, waardoor je huid sneller kan verbranden. Ook onttrekt alcohol vocht aan je lichaam, waardoor je huid droger wordt en dus ook sneller verouderd.

Wat te doen na het zonnen

Niet alleen tijdens, maar ook na het zonnen is een juiste verzorging belangrijk. Of je nu wel of niet verbrand bent … gebruik na het zonnen altijd een aftersun of bodylotion. Welke van de twee je gebruikt maakt niet uit, wel is het belangrijk dat het product dat je gebruikt op waterbasis is. Hele vette producten zorgen er namelijk voor dat de warmte juist vast wordt gehouden en dat is juist niet wat je wil.