thuisstudie hobbycursus

Vind jij ook dat een mens nooit te oud is om te leren en heb je tijd over? Overweeg een thuiscursus of studie en leer binnen een paar maanden een nieuwe vaardigheid. 

Voor je werk heb je al heel wat cursussen en opleidingen gevolgd, maar echt iets leren voor jezelf … dát heb je nog niet eerder gedaan. Misschien denk je wel eens na over het oppakken van die vreemde taal die je vroeger zo goed beheerste. Of hoor je van een vriendin dat ze na tientallen jaren weer aan het schilderen is gegaan. Of misschien heb je nooit eerder nagedacht over het volgen van een cursus, maar heb je nu zoveel tijd over dat je die die graag op een leuke en nuttige manier wil besteden. Wat de reden of motivatie ook is: iets nieuws leren voor je eigen plezier is altijd een goed idee.

Uit onderzoek van het onderzoeksbureau Gallup blijkt zelfs dat nieuwe dingen leren bijdraagt aan het levensgeluk dat iemand ervaart. In dit onderzoek, dat is uitgevoerd in 13 landen, hebben ze via een enquête gevraagd welke ervaringen iemands dag goed maken. Een van de uitkomst hiervan was dat ‘’iets geleerd hebben’’ ofwel het gevoel hebben dat je als mens groeit, gelukkig maakt.

Op eigen tempo leren vanuit huis

Met een thuisstudie of -cursus doe je dit lekker vanuit huis en helemaal in je eigen tempo. Zo is het makkelijk combineren met je werk, gezin en sociale contacten. Ontdek het aanbod van online beroepsopleidingen, taal- en hobby cursussen en laat je inspireren!

 1. Taarten maken
  Op jouw verjaardag bak je graag een taart, maar meedoen aan Heel Holland bakt is niet voor je weggelegd. Nog niet! Met een cursus taarten maken leer je alles over hoe je de perfecte taart maakt. Je begint bij de basis: de theorie van het bakken. Vervolgens leer je alles over bakken, vullen, afstrijken, bekleden en decoreren van je taarten. Wedden dat je vrienden voortaan vragen om een taart te bakken voor hun verjaardag?
 2. Kinderverhalen schrijven
  Als kind vond je het fantastisch als er aan je werd voorgelezen. Nu geniet je ervan om je (klein)kinderen voor te lezen. Hoe leuk zou het dan zijn als je kunt voorlezen uit eigen werk? In een cursus kinderverhalen schrijven leer je schrijven voor kleuters, kinderen in de basisschoolleeftijd en voor tieners. Je leert alles over de belevingswereld van de verschillende leeftijden zodat je jouw verhalen hierop kunt aanpassen. In de cursus word je begeleid door een ervaren auteur zodat je uiteindelijk precies weet welke schrijfstijlen er zijn, hoe je dialogen schrijft en de spanning opbouwt.Vind je het wel leuk om te schrijven, maar liever geen kinderverhalen? Denk dan eens aan een cursus Korte Verhalen schrijven of cursus Scenario schrijver.
 3. Tuinarchitectuur
  Een tuin goed ontwerpen en aanleggen is een echte vaardigheid. Welke planten passen goed bij elkaar? Welke grondsoorten zijn er geschikt? En hoe ontwerp je een tuin? In een cursus tuinarchitectuur leer je de antwoorden op al deze vragen kennen en meer. Je leert alles over klimaat, ligging en zonuren, maar ook hoe je de grond in de tuin kunt verbetert. Na deze cursus heb je gegarandeerd groene vingers en wee je ook nog eens hoe je een prachtig tuinontwerp ontwikkelt.Ben je meer een binnenmens? Volg dan een cursus binnenhuisarchitectuur en leer alles over hoe je een woonruimte optimaal benut.
 4. Fotografie
  Of je op vakantie nu wel of (nog) niet degene bent die altijd alle foto’s maakt … een cursus fotografie is voor iedereen weggelegd. Je begint gewoon bij de basis en leert stap voor stap alles over de verschillende camera’s en technische aspecten zoals diafragma, sluitertijd, belichting en brandpunt.
 5. Bijzonder koken
  Koken is een hobby waar niet alleen jijzelf, maar ook al je familie en vrienden van kunnen meegenieten. Hoe fijn als iedereen aan tafel geniet van het heerlijke eten dat jij hebt gemaakt? In een cursus bijzonder koken maak je kennis met de keukens en kookculturen van over de hele wereld. Van de wat bekendere Franse en Italiaanse keukens tot de exotische Aziatische en Arabische keukens. Na deze cursus weet jij precies welke kruiden en specerijen bij welke keuken horen en hoe je deze in een gerecht gebruikt.
 6. Muziekinstrument bespelenonline cursus gitaar spelen
  Je hoeft niet muzikaal aangelegd te zijn om een muziekinstrument te kunnen bespelen. Met een aantal basis akkoorden kun je namelijk vaak al honderden liedjes spelen. In een online cursus gitaar, keyboard of piano leer je in eigen tempo alle noten en basisakkoorden.
 7. Psychologie
  Altijd al interesse gehad in de mens en hun gedrag? In hoe wij beslissingen maken, contacten leggen, emoties ervaren en oordelen? In een cursus praktische psychologie leer je de basisprincipes van de psychologie. Je krijgt inzicht in het gedrag van anderen en in de manier waarop wij mensen met elkaar omgaan. Wil je meer specifieke psychologische kennis opdoen? Denk dan eens aan een cursus Kinderpsychologie of Sociale psychologie.
 8. Taalcursus
  Als je ieder jaar naar Frankrijk of Spanje gaat, is het wel zo leuk als je een woordje in de lokale taal kunt spreken. In een taalcursus leer je – zonder al te veel stil te moeten staan bij ingewikkelde grammatica – om je verstaanbaar te maken. Volg een van de bekende taalcursussen zoals Engels, Frans, Spaans of Duits of verdiep je in een compleet andere taal met bijvoorbeeld Thais, Chinees of Turks. Spreek je al een aardig woordje van een van deze talen, maar wil je jezelf verder ontwikkelen? Volg dan een gevorderde taalcursus.
 9. Meer creatieve cursussen
  Was je vroeger het creatieve kind uit de klas? Grote kans dat je creatief bezig zijn nog steeds erg leuk vindt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een cursus aquarel schilderen, vrij tekenen, sieraden maken, handletteren of kleding maken en ontwerpen? Bij deze cursussen krijg je een basispakket aan materiaal opgestuurd en word je online begeleid door een professionele docent. Via de digitale leeromgeving kun je eenvoudig contact houden met studiegenoten en elkaar om tips vragen.

Opleidingen en cursussen van NHA Thuisstudies

Bij NHA Thuisstudies vind je deze en tientallen hobby cursussen en beroepsopleidingen. Bij al deze cursussen krijg je:

 • Lesmateriaal opgestuurd
 • Online begeleiding van een professioneel docent
 • Toegang tot de online community om contact te houden met medecursisten
 • Na afloop een certificaat van deelname