vitamines

Zo vitaal mogelijk een dagje ouder worden, dat willen we allemaal wel. Door gezond te eten komen we een heel eind, maar toch heeft je lichaam op latere leeftijd extra voedingsstoffen nodig. Deze blog vertelt je alles over welke vitamines en mineralen er zijn en wat ze voor je kunnen doen. 

Goed voor jezelf zorgen

Genoeg slapen, voldoende bewegen en gezond eten: ze zijn allemaal onderdeel van een gezonde levensstijl en zijn voor iedereen belangrijk. Het Voedingscentrum adviseert niet voor niets iedereen in Nederland om iedere dag gevarieerd en voldoende groente (250 gram) en fruit (2 stuks) te eten. Feit blijft dat wanneer je wat ouder wordt, er dingen veranderen in je lichaam waardoor ‘gewoon gezond eten’ niet altijd meer voldoende is om vitaal te blijven.

Door veranderingen in stofwisseling, huid, botten en gewrichten heeft je lichaam behoefte aan extra voedingsstoffen. Tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kunnen klachten veroorzaken. Misschien merk je dit al aan dat je wat vaker moe bent, je humeur niet altijd meer is zoals het is geweest of voel je dat de kracht in lichaam wat afneemt. Nu kun je natuurlijk denken dat hoort er nu eenmaal bij. Maar door wat meer te letten op de voedingsstoffen die je binnenkrijgt, zorg je ervoor dat je een stuk lekkerder in je vel zit.

In deze blog staan we stil bij wat de verschillende vitamines en mineralen voor je kunnen betekenen, welke klachten kunnen ontstaan bij tekorten en geven we tips om deze tekorten te voorkomen.

Vitamine D

Voel je je oververmoeid en lusteloos? Heb je last van botklachten of spierpijn of -krampen? Grote kans dat je tekort hebt aan Vitamine D. De grootste bron van Vitamine D zit niet in voeding, maar in zonlicht en wordt via de huid opgenomen zodat je botten calcium kunnen opnemen. Uit onderzoek blijkt dat je huid op oudere leeftijd steeds minder vitamine D aanmaakt. Vooral bij vrouwen is dit het geval. Het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid adviseert een vitamine D supplement voor vrouwen vanaf 50 jaar (10 mcg per dag) en voor iedereen vanaf 70 jaar (20 mcg per dag).

De zon blijft de belangrijkste bron voor Vitamine D, maar je vind het ook terug in voeding. Voornamelijk in vette vis, maar het zit ook in vlees en eieren.

Vitamine B12

Vitamine B12 krijg je binnen door vlees, vis, zuivel en eieren te eten. Om vitamine B12 op te kunnen nemen heeft je lichaam een bepaald stofje nodig die vanaf je 50e minder wordt aangemaakt. Hierdoor komt een tekort aan vitamine B12 komt regelmatig voor bij ouderen en kan dit zorgen voor vermoeidheid, ademnood, pijn op de borst en een gebrek aan eetlust. In sommige gevallen zorgt het ook voor geheugenproblemen. Een tekort aan vitamine B12 merk je vaak pas na een paar maanden en kun je merken aan klachten als: extreme vermoeidheid, gebrek aan concentratie en geheugenklachten. Ook is een vitamine B12 goed voor de aanmaak van cellen en weefsels, zoals rode bloedcellen. Heb je het idee dat je te weinig vitamine B12 binnenkrijgt of opneemt? Neem dan contact op met je huisarts.

Calcium

Naast Vitamine D zijn Calcium (en Vitamine K) ook belangrijk voor sterke botten. Het mineraal Calcium zorgt voor de opbouw en het behoud van sterke botten en gaat botontkalking op latere leeftijd tegen. Calcium zit in melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten. Een klein tekort aan Calcium zal niet zo gauw klachten opleveren. Bij een groot tekort kun je last krijgen van tintelingen of een ‘doof’ gevoel, meestal rond de mond of in de vingers en tenen. Hartritmestoornissen of spierspasmen kunnen ook optreden.

Vitamine K

Vitamine K zorgt er op zijn beurt weer voor dat er niet teveel Calcium uit de botten wordt afgebroken. Vitamine K zorgt ook voor een goede bloedstolling. Je vindt deze vitamine in groenten (vooral groene bladgroenten), fruit, melk en melkproducten, vlees, eieren en granen.

Wat supplementen voor je kunnen doen

Vitamine en voedingssupplementen kun je nooit gebruiken ter vervanging van de voedingsstoffen die in voeding zit. Wel zijn ze een goede aanvulling op je dagelijkse inname aan voedingsstoffen. Van vrijwel alle soorten vitaminen zijn supplementen verkrijgbaar die helpen om je net dat beetje beter te voelen. Het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid adviseert om in ieder geval de volgende supplementen te slikken:

  • Vitamine D: helpt om sterke botten en tanden te behouden, om je weerstand en energie op peil te houden en om spierkracht te behouden.
  • Vitamine B12: helpt tegen vermoeidheid en concentratie- en geheugenproblemen.
  • Glucosamine: helpt om je gewrichten soepel te houden.
  • Co-enzym Q10: draagt bij aan een gezonde bloeddruk en helpt bij vermoeide spieren als gevolg van het gebruik van cholesterol medicijnen (statines).

Al deze supplementen en meer zijn verkrijgbaar bij Drogisterij.net. Bestel je voor 22.00 uur, dan wordt je bestelling de dag erna al geleverd. Bij ernstige tekorten is het altijd aan te raden om naar je huisarts te gaan voor advies.