energie besparen

Door zuinig om te gaan met energie gaat je energierekening omlaag en help je mee aan een beter milieu. Maar hoe bespaar je nu efficiënt energie? 11 tips waar je direct mee aan de slag kunt.

Zuinig omgaan met energie vind je belangrijk. Niet alleen omdat dit je honderden euro’s per jaar kan opleveren. Ook omdat je weet dat dit beter is voor het milieu. Maar hoe je nu zo efficiënt mogelijk bespaard? Daar zou je best wel eens wat meer over willen weten.

Energiekosten: verwarming, warm water & elektriciteit

Je maandelijkse energierekening bestaat uit verwarmings-, warm water- en elektriciteitskosten. Het grootste gedeelte komt hier vanuit de verwarmingskosten. Volgens Milieu Centraal zijn de kosten van je energierekening als volgt opgebouwd:

  • ruim 40% uit verwarmingskosten
  • 15% uit het warme (douche)water
  • 30% uit elektriciteitskosten van apparaten en lampen

Zo bespaar je op je verwarmingskosten

Hoeveel je kunt besparen hangt af van je huidige stroomgebruik. Hoeveel een huishouden per jaar verbruikt wisselt sterk: de zuinigste huishoudens verbruiken zo’n 1.500kWH en de minst zuinige zo’n 5.000 kWh per jaar. De meest eenvoudige manier om te besparen is door slim om te gaan met de verwarming in huis. Dit begint bij een goede isolatie. Je kunt tegenwoordig dubbelglas laten vervangen door HR++ of triple glas waarmee er nog minder warme via de ramen verloren gaat. Dit zijn maatregelen die wat meer voeten in de aarde zetten, maar er zijn gelukkig ook veel tips die je morgen al kunt toepassen:

  1. Zet de thermostaat één graadje lager
    Door de thermostaat een graadje lager te zetten, bespaar je op jaarbasis zo’n 100 euro. Dat is snel verdiend, want meestal merk je weinig van dat ene graadje kouder. Zeker als je gewoon bezig bent in huis met opruimen of afwassen is 19 graden echt voldoende.
  2. Zet de thermostaat ‘s nachts op 15 graden
    Door je thermostaat in de nacht op 15 graden te zetten, bespaar je per jaar zo’n 100 euro. Heb je vloerverwarming? Zet ‘m dan op 17-18 graden. Anders is het systeem lang bezig met opwarmen.
  3. Ook wanneer je niet thuis bent: thermostaat op 15 graden
    Niet thuis? Zet ook dan je thermostaat altijd op 15 graden. Hiermee bespaar je weer zo’n 170 euro per jaar mee. Ook hier geldt weer hetzelfde voor vloerverwarming.
  4. Geen thermostaat? Koop een thermostaatknop
    Een thermostaatknop is de oplossing als je radiatoren hebt die je handmatig moet bedienen. Een thermostaat knop kost maar 5 euro meer dan een gewone radiatorkraan terwijl je er op jaarbasis wel 160 euro mee kunt besparen door bovenstaande thermostaat tips uit te voeren.
  5. Verwarm je slaapkamer niet
    Als je je slaapkamer niet verwarmt, bespaar je op jaarbasis gemiddeld 80 euro. Ben je een koukleum? Trek een warme pyjama aan, leg een extra deken over je heen of verwarm een kruik. Slapen in een koele kamer is ook beter voor een goede nachtrust.
  6. Schaf een deurveer aan
    Een deurveer zorgt ervoor dat de deuren in huis automatisch sluiten. Hierdoor heb je minder tocht en blijft de warmte netjes in de verwarmde kamer. Je plaatst een deurveer bovenaan de deur voor op of naast de scharnier.

    Tips om te besparen op je energiekosten

  7. Gebruik je apparaten efficiënt
    Het klinkt heel simpel, maar het gebeurt vast nog wel eens dat de TV of radio aanstaat terwijl er niemand kijkt of luistert. Of dat je een half wasje draait. Zet apparaten uit wanneer je die niet gebruikt en draai alleen een was als de trommel vol zit.Voor een waterkoker geldt dit dan weer niet: doe daar juist de hoeveelheid water in die je ook nodig hebt voor de kopjes thee die je wil zetten. Met meer water in de waterkoker verbruik je meer energie.
  8. Zet je tweede koelkast alleen aan als het nodig is
    Die koelkast in de schuur is hartstikke handig voor extra koude biertjes, maar vast niet het hele jaar nodig. Zet deze alleen aan bij verjaardagen of wanneer je veel mensen over de vloer hebt voor een gezellige barbecue.
  9. Vervang gloeilampen door ledlampen
    Ze geven misschien wel wat minder gezellig licht dan een gloeilamp, maar een ledlamp verbruikt wel 85% minder stroom! Tegenwoordig heb je ook steeds dimbare ledlampen waarmee je alsnog een prima sfeerlicht in huis haalt.
  10. Let op het energielabel
    Of het energielabel dat je apparaat heeft zuinig is, hangt af het soort apparaat. Je zou denken dat je met een energielabel A+ wel goed zit, maar dit klopt niet bij vaatwassers, wasmachines, koelkasten en vriezers. Bij dit soort apparaten is A+ het laagste ofwel slechtste label dat er is. Slim is dus om bij deze apparaten te kiezen voor een A+++ label. Even voor je beeldvorming: een nieuwe droger met het energielabel A+++ verbruikt.Ook als je koelkast of vriezer nog niet stuk is, is het aan te raden om ‘m te vervangen door een zuiniger exemplaar. De energie die je bespaart met je nieuwe koelkast weegt namelijk ruim op tegen de milieubelasting die het produceren van deze koelkast heeft gekocht.
  11. Gebruik het ecoprogramma
    Hoewel het ecoprogramma op je wasmachine of vaatwasser veel langer duurt dan het korte programma, is het ecoprogramma toch echt duurzamer. Hiermee bespaar je tot 30% aan elektriciteit en een kwart aan water.

Tips om te besparen op je warm water kosten

Ook al is douchen met warm water ‘’maar’’ 15% van je energierekening, kun je hier toch snel en eenvoudig flink op besparen. Gemiddeld douchen wij Nederlanders zo’n 9 minuten per keer. Verminder je dit naar een douchebeurt van 5 minuten, dan bespaar je al bijna de helft meer aan water. Dit hoef je natuurlijk niet meteen iedere dag te doen, maar begin gewoon eens met 3-4 dagen per week maximaal 5 minuten douchen. Een douchetimer kan hierbij helpen. Op den duur zul je weinig verschil meer merken en is je dagelijkse douchebeurt nog steeds een verwenmoment.

Andere tips die je helpen om (warm) water te besparen zonder dat je hier iets van merkt, is het aanschaffen van een waterbesparende douchekop en thermostaatkraan. Met een thermostaatkraan is het douchewater sneller op temperatuur en verspil je dus minder water.