dagje fietsen

Niets lekker dan op een mooie dag de fiets te pakken en de omgeving te ontdekken. In deze blog tips om een dagje fietsen zo leuk en en gemakkelijk mogelijk te maken.

Als je een dagje gaat fietsen is een goede voorbereiding wel zo prettig. Welke route ga je fietsen? Welke spullen neem ik mee? En waar neem ik al die spullen in mee: in een rugzak of fietstas? In deze blog vind je antwoorden op al deze vragen zodat je tijdens een dagje fietsen onbezorgd kunt genieten.

Ontdek nieuwe fietsroutes

Een geslaagde dag fietsen begint bij een mooie fiets- of trekkingsroutes. Nederland kent veel mooie fietsgebieden, dus waarom zou je dan steeds fietsen in de natuurgebieden die je al op je duimpje kent? Online zijn er altijd wel leuke fietsroutes te vinden. Via Nederland Fietsland plan je eenvoudig jouw fietsroute in de eigen provincie met de Knooppuntroutes.

Heb je alle fietsroutes bij jou in de buurt al gehad? Ga eens kijken welke knooppuntroutes er zijn in andere provincies. Met een fietsendrager en een stukje autorijden waan je je in een compleet andere omgeving en krijg je gegarandeerd een vakantiegevoel!

Onderweg picknicken

Je maakt van een dagje fietsen pas echt een feest als je onderweg op een mooi plekje stopt voor een picknick. Even de benen laten rusten en met een lekker koud drankje en een broodje genieten van de omgeving. Maar wat moet je nu allemaal meenemen voor de ultieme picknick? Een handige checklist:

 • Picknickkleed
 • Eventueel een vuilniszak om eronder te leggen (bij nat weer)
 • Borden en bestek
 • Herbruikbare bekers
 • Brood of stokbrood en wat beleg
 • Een thuis klaargemaakte (fruit)salade
 • Snacks voor tussendoor: een koek of appel
 • Voldoende water en eventueel wat fris of een drankje

Wat je nog meer moet meenemen

Vergeet ook niet andere essentiële spullen die je nodig hebt voor een dagje fietsen, zoals:

 • Compacte EHBO doos (je weet maar nooit)
 • Zonnebrandcrème
 • Zonnebril om vliegjes, vuil en wind in je ogen tegen te gaan
 • Een vuilniszak voor al je afval, mocht er geen prullenbak in de buurt zijn
 • Korte en/of lange broek (voor als het warmer of juist kouder wordt)
 • Regenpak voor het geval dat
 • Fotocamera
 • Goede fietsverlichting

Tips voor het kiezen van een fietstas

fietstassen

Niets vervelender dan met een zware rugzak op te moeten fietsen. Goede fietstassen zijn dan de ideale oplossing! Hier bewaar je eenvoudig je picknickspullen en andere benodigdheden in. Maar wat is nu een goede fietstas?

Welke fietstas geschikt is, is afhankelijk van waar je de fietstas voor wil gebruiken en/of wat je prettig vindt. Er zijn veel verschillende soorten fietstassen:

 1. Dubbele fietstassen
  Dit zijn de welbekende fietstassen die aan beide kanten van je wiel hangen. Deze fietstas houd je in balans, omdat het gewicht aan twee kanten wordt verdeeld. Een dubbele fietstas zit stevig vast waardoor je op een stabiele manier je spullen kunt vervoeren. Deze fietstas is ideaal voor een dagje weg en je wat meer spullen mee wilt nemen.
 2. Enkele fietstassen
  Wil je een fietstas die je makkelijk van je fiets af kunt halen? Kies dan voor een enkele fietstas. Deze hebben bevestigingshaken waarmee je de fietstas net zo makkelijk aan je bagagedrager klikt als eraf haalt.
 3. Trekking tassen
  Ben je van plan om echt een hele dag te gaan fietsen? En ook op minder begaanbare wegen? Dan is een trekkingtas perfect.
 4. Stuurtassen
  Een ideale toevoeging voor als je een hele dag (of meerdere dagen gaat fietsen). De stuurtas zit, zoals het woord al omschrijft, voor op je fiets en heeft vaak een transparant vlak. Handig voor de routekaart of je mobiele telefoon (als je digitaal de route wil volgen). Verder is een stuurtas handig als je snacks en wat drinken bij de hand wil hebben. Ook handig: de meeste stuurtassen hebben extra dikke wanden, waardoor je er met een gerust hart je camera in kunt bewaren.
 5. Frametassen
  Dit zijn lichtgewicht tassen die je om het frame van je fiets bindt. Deze tassen zijn ideaal wanneer je alleen essentiële spullen mee wilt nemen, bijvoorbeeld als je gaat mountainbiken. Voor trekking fietsers is de frametas een extra lichtgewicht tas voor extra opbergruimte.

Fietstassen voor e-bikes

Heb je een e-bike waar de accu direct onder de bagagedrager zit? Dan zijn niet alle fietstassen zomaar geschikt. Zo heeft een enkele fietstas (de pakaftas) vaak haken die niet altijd tussen de ruimte van de bagagedrager en de accu kunnen. Kijk voordat je een pakaftas aanschaft, dus eerst of er voldoende ruimte (± 10mm) zit tussen de accu en je bagagedrager. Een dubbele fietstas past vrijwel wel altijd, omdat je deze niet hoeft te bevestigen met haken.

Meerdaagse fietstochten

Wil je wat meer avontuur? Dan is een meerdaagse fietstocht misschien wel wat voor je. Net als de Knooppuntroutes, bestaan er veel lange afstandsroutes. Met deze LF-routes kom je niet alleen in mooie natuurgebieden, maar fiets je ook langs leuke steden en dorpjes. Langs deze routes vind je ook genoeg hotels en campings.