Wandelen

Niets vervelender dan tijdens een wandeling een oer-hollandse plensbui over je heen krijgen en kletsnat verder moeten lopen. 9 tips om jezelf droog te houden tijdens een dag wandelen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ben je een liefhebber van onze Nederlandse natuur? Dan horen regenbuien daar nu eenmaal ook bij. Om onder elke omstandigheden te kunnen genieten van het moois dat Nederlandse natuurgebieden te bieden hebben, is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Dit begint met het aanschaffen van de juiste kleding, schoenen en rugzak, maar er zijn meer handige tips die je helpen om een wandeldag met een glimlach door te komen.

 1. Draag laagjes
  Een gouden regel als je gaat wandelen is het dragen van laagjes. Begin altijd met een onderlaag: deze draag je als eerste laag en voert vocht en overschot aan warmte af. Draag als het wat kouder is ook een tussenlaag: deze houdt je warm.
 2. Zorg voor waterdichte kleding
  Over de onderlaag en eventuele tussenlaag draag je een derde, buitenste laag. Zorg dat deze laag een ademende, waterdichte en winddichte jas is. Afhankelijk van de weersituatie kies je voor een ongevoerde of gevoerde jas. Neem ook een goede regenbroek mee.
 3. Kies de juiste schoenen
  Waar een klein stukje wandelen nog prima gaat op je alledaagse schoenen, is het voor een dag wandelen aan te raden om goede wandelschoenen aan te trekken. Goede wandelschoenen geven je de juiste ondersteuning, voorkom je dat je na twee uur al blaren hebt én houdt je enigszins je voeten droog. Enigszins ja, want als je echt een hele dag in de regen loopt laten zelfs de beste wandelschoenen uiteindelijk water door. Wel is het slim om bij het aanschaffen van wandelschoenen te letten op het materiaal: kies voor wandelschoenen die relatief snel drogen. Dat is wel zo prettig als het toch nog droog is tussendoor! Bekijk de betere wandelschoenen.
 4. Neem een regenhoes mee
  Veel wandelrugzakken, groot en klein, hebben een ingebouwde regenhoes die je binnen 1 minuut over je rugzak hebt heengetrokken. Dat is nog veel gemakkelijker dan een losse regenhoes kopen.
 5. Doe je wandelkaart in een plastic hoesje
  Kaart lezen is vrij cruciaal wanneer je wandelt in een voor jou onbekend gebied. Niet alleen handig voor je wandelkaart; er zijn ook speciale plastic hoesjes voor je telefoon met een koordje eraan zodat je deze onder je regenjas om je nek kunt hangen. Zo kun je toch nog een mooie foto maken als de regenboog ineens verschijnt.
 6. Neem een set droge kleding mee
  Soms regent het zo hard dat zelfs regenkleding niet werkt, daarom is het verstandig om altijd een set droge kleding mee te nemen. De gouden tip is dat je deze droge kleding in een afgesloten plastic tas in je rugzak doet. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je besluit je ‘’droge’’ kleding aan te trekken.
 7. Vergeet ook geen extra sokken mee te nemen
  Wandelen met natte voeten is funest voor je voeten. Door de wrijving van natte sokken in je schoenen is de kans op blaren groot. Neem voor een dagwandeling 2 paar extra wandelsokken mee en stop onderweg op tijd om van sokken te wisselen. Bekijk het Carl Denig aanbod.
 8. Draag een hoed
  Voor iedereen die een bril draagt is het aan te raden om een hoed met een brede rand te dragen. Zo voorkom je dat je binnen de kortste keren niets meer ziet, omdat je bril onder de regendruppels zit of beslagen is. Ook wanneer het echt koud is, is het slim om een hoed of muts onder je capuchon te dragen: de meeste warmte verlies je namelijk via je hoofd.
 9. Neem een kleine paraplu mee
  Begint het te regenen, maar is het eigenlijk te warm voor een regenpak of is het maar een klein buitje? Voor dit soort situaties heb jij een kleine paraplu in je rugzak gestopt. Handig toch!

Spullen drogen na de wandeling

Net zo belangrijk als de juiste wandelkleding aantrekken is het uithangen van natte wandelkleding na een dag lopen. Het niet of verkeerd uithangen van je wandelkleding- en schoenen kan er namelijk voor zorgen dat je spullen kapot gaan.

Wandelrugzak

Ook al heb je een regenhoes voor je rugzak, als je maar lang genoeg in de regen loopt, wordt ook uiteindelijk je rugzak nat. Maak voorzichtig schoon met een vochtige doek en laat je rugzak daarna op z’n kop zo natuurlijk mogelijk drogen. Dus niet op de verwarming of in de felle zon.

Wandelkleding & wandelschoenen

Ook voor je kleding en schoenen geldt dat je deze niet op de verwarming of in de felle zon moet laten drogen. Het leer van je wandelschoenen kan namelijk scheuren wanneer het te snel of ongelijkmatig droogt. Ook kan het materiaal van wandelkleding vaak niet tegen de warmte van een verwarming. Kijk hier dus mee uit en hang je kleding bijvoorbeeld onder buiten onder een overkapping zodat het lekker doorlucht. Wanneer je een dagwandeling maakt kun je je shirt en broek na een dag lopen natuurlijk gewoon in de wasmachine doen.